LETO – IGRANJE I VEŽBANJE ZA BEBE I MALU DECU – ideje za roditelje

Od momenta kada prohodaju pa do polaska u školu za decu je najprirodnije stanje – kretanje. Usavršavajući hod dete uči da se penje, trči održavajući ravnotežu, istovremeno nosi stvari, baca ih i hvata. Kada savlada senzomotorne veštine pojedinačno, počinje da ih kombinuje, ponavljanjem i usavršavanjem vremenom dete nauči da preskače konopac, da skače u dalj i u vis, da pleše, vozi rolere, pliva, skače u vodu, vozi bicikl.

Da bi ste uspešno sproveli vežbe napravite plan: u koje vreme će te vežbati (ujutru ili predveče kad nije velika vrućina), šta će te kog dana da radite, deca vole da znaju unapred jer im to daje sigurnost, šta će ko da radi (za mlađu decu će se razlikovati aktivnosti, biće jednostavnije), koji je cilj vežbi (postavite određene zadatke kako bi bili motivisani da što bolje rade), pohvalite javno one koji su se isticali i ohrabrite sve ostale. Animirajte što veći broj dece koja će vežbati a ako je vaše jedino, obavezno vežbajte zajedno.

VEŽBE NA PLAŽI

 • Na pesku ili šljunku iscrtajte štapom krugove prečnika oko 20cm i neka deca hodaju po njima (staju jednom nogom u jedan krug) i tako do sledećeg suncobrana.
 • Neka hodaju dižući kolena visoko u vazduh noseći iznad glave loptu (koficu, pojas za plivanje) sve do ulaska u vodu
 • Dvoje dece nosi između sebe pojas za plivanje i na vaš znak (pljesak rukama) istovremeno čučnu i na sledeći znak ustanu i produže
 • Deca nose loptu tako što je drže stomakom, zatim leđima, jedno dete stomakom a drugo leđima
 • Napravite stazu sa preprekama (peškir neka preskoče, ispod presavijenog dušeka neka se provuku, u čamac nek uskoče)
 • Iscrtajte vodom po pesku liniju i neka hodaju ukrštajući noge (da ne zgaze liniju)
 • Ko će pre da napuni koficu kamenčićima hvatajući i ubacujući ih prstima stopala
 • Hodanje sa posudom od sladoleda na glavi koja je napunjena vodom od jednog do drugog suncobrana
 • Ko će pre do frižidera sa sladoledom ali  čučeći
 • Postavite kofice, malo veće kamenje ili nešto slično i neka deca trče u cik-cak
 • Napravite brdašca od peska na udaljenosti od nekoliko metara, neka trče od jednog do drugog brzo i neka se zaustave ispred u mestu da ih ne poruše
 • U sledećoj vežbi nek skakuću na jednoj nozi pa kad stignu do narednog da ga opkorače obema nogama i nastave skakutanje na drugoj nozi do sledećeg
 • Kreću se kroz vodu (u plićaku) kao rakovi, četvoronoške
 • Iz vode izlaze kao mede, četvoronoške (oslanjajući se o ruke i sa ispravljenim nogama)
 • U plićaku deca hodaju četvoronoške tako da im samo glava viri iz vode do određenog cilja (tata ili mama stoje na nekoliko metara udaljeni)
 • Ako ima više dece podele se u dve grupe, jedna napravi mrežu (stoje u krug i drže se za ruke), druga grupa su ribice koje plivaju unutra pokušavajući da izađu iz mreže dok ih ribari love
 • Jedno dete je patka i pliva u plićaku, ostala deca su lovci, patka se spašava tako što zaroni kad lovac dopliva do „patke“
 • U vodi deca rone pokušavajući da nađu, školjku, najveći kamen, da odjednom izvade što više kamenčića
 • Deca u stojećem položaju stopalima pokušavaju da usprave plastične flaše napunjene vodom ili peskom
 • Jedno dete vodom iz kofice ili flaše iscrtava put sa što više krivina a ostali hodaju tim putem ili kontrljaju loptu po njemu

Ako vam sve ovo deluje previše komplikovano, pokušajte da vežbaju kroz razne varijante hoda, brzo, sporo, sa visoko uzdignutim kolenima, unazad, na stranu, da skakuću na jednoj nozi, istovremeno na obe, u cik-cak… Sve varijante hoda mogu da se rade i u vodi u plićaku što će deci biti verovatno zanimljivije a i efekat će biti veći jer voda predstavlja otpor pa će se jačati mišići.

VEŽBE SA PESKOM I VODOM KOD KUĆE – U DVORIŠTU ILI NA TERASI

U jednom delu dvorišta može da se napravi plaža, plastični bazen ili kadicu napunite vodom, može i da se posoli morskom solju (što se i preporučuje ako dete dugo boravi u vodi). Jedna kofa peska i malo šljunka, plastične kofice, grabuljice, lopatice i dete će biti zaokupljeno igrom čitav dan. Sve ovo može da se stavi i na terasu, pesak može da bude u plastičnoj kutiji ili nečem sličnom, pa čak i u stan, dovoljno je da pod zaštitite većim najlonom.

Šta sve mogu bebe sa peskom i vodom

Čak i malim bebama koje još uvek ne hodaju možete da posipate pesak preko nogu i u otvorene šake da osete kako im curi kroz prste. Jedino je važno da vodite računa da beba ne stavlja ruke u usta dok se igra sa peskom. Sa vodom nema te opasnosti pa maloj deci preko leta ali i tokom čitave godine treba omogućiti da se igraju vodom. Najjednostavnije je da otvorite česmu na lavabou, zavrnete rukave i pustite bebu da rukama hvata mlaz. Ili napunite lavabo do pola i neka pljeska po vodi.

Ako vaše dete zna da puzi, sedi ili je tek prohodalo, možete da mu date cediljku ili neku posudu sa rupicama kroz koje će prolaziti pesak i voda. Videćete kako će bezbroj puta zahvatati i posmatrati curenje.

Napunite jednu veću posudu sa vodom i pokažite bebi kako male posudice (od ambalaže) ili njene gumene igračke plutaju po vodi.

Uzmite jedan sunđer potopite ga a onda izvadite i stisnite da voda iscuri. Dajte bebi da ovo radi, stiskanje je jako važno za razvoj funkcije ruku.

Igre za dvogodišnjake

Deca od dve godine mogu da uz pomoć posuda raznih oblika i veličina presipaju vodu ili pesak. Tako će spoznati da kada iz manje sipaju u veću ima još mesta, a kada je obrnuto pretekne im ili se prelije ako nastave da sipaju.

Kada koriste lopatice ili kašike moraju puno puta da zahvate da bi napunili praznu posudu. Sipanje iz flaše daje nova iskustva, kako se drži, procenu koliko je treba nagnuti da sadržaj počne da izlazi, kako držati da se ne prosipa van ako se sipa u drugu flašu.  Posebni iskustvo je kada se sipa kroz levak. Dobro je da flaše budu prozirne kako bi dete videlo koliko još ima mesta, kao i da budu iste zapremine ali različitog oblika što daje nova saznanja.

Pokažite detetu kako da drži posudu iz koje treba da prespe vodu. Najpogodniji za to su mali stakleni bokali, stavite ih na plastičnu tacnu i uzmite jedan sunđer za skupljanje vode koja se prospe.

Mogu da prave uz pomoć modlica kolače od mokrog peska, mešenje, gnječenje, pljeskanje, pravljenje raznih oblika direktno utiče na funkciju šake a indirektno na razvoj govora.

Po suvom, a još bolje po mokrom pesku može da se crta i piše prstom, štapom, grabuljicama, češljem, da se utiskuju razni oblici.

U mokrom pesku mogu da se ostave tragovi,  šakama i stopalima (deca su oduševljena ovom mogućnošću i često iznenađena kada vide oblike tragova koje ostavljaju).

Nemojte detetu prekidati igru grdeći ga što se isprljalo, donesite mu posudu sa vodom i sapun, dajte mu da opere igračke, odeću i na kraju sebe. Pokažite mu kako može da napravi penu, pustite ga da juri balone, vodite računa samo da ne pije tu vodu.

Aktivnosti za stariju decu

Starija deca mogu da izvode eksperimente uz pomoć  peska i vode. Neka utvrde šta pliva, a šta tone u vodi ( ping-pong loptica, plutani čep, stiropor, kamen, ključ, stakleni kliker, pero, papir, komad drveta…).

Napravite zajedno brodove od papira i organizujte trku tako što će te ih usmeravati ka cilju duvanjem vazduha kroz slamčicu za sok. Pored dobre zabave ova igra razvija pluća, dete uči da kontrolisano diše i dubokim izdisajem izacuje sav zaostali ugljendioksid i udiše veću količinu kiseonika.

Sipajte vodu u male providne posudice pa je obojite raznim bojama za kolače. Dajte detetu da pomeša boje i vidi kako nastaje treća. Naučiće puno o bojama i povećaće preciznost dok pažljivo uzima male posude pune vode, naginje ih i polako presipa (stavite sve na beli papir kako bi dete videlo da li prosipa vodu van posuda).

Uzmite plastični podmetač za sapun (najbolje beli), pipetu i obojenu vodu. Pokažite detetu kako da pipetom uzme vodu i da kap po kap ispušta na mala udubljenja na podmetaču. Za ovo će biti potrebno mnogo strpljenja i izuzetna preciznost. Dobro je da pipeta bude što veća za početak da dete može da kontroliše stisak šakom, kasnije mu možete dati manju da bi razvijalo preciznost.

Dajte detetu da stavi malo soli u vodu i vidi šta se sa njom dešava. Uzimanje male količine vrhovima prstiju i ispuštanje po malo je izuzetna vežba fine motorike koja je neophodna za držanje olovke i pisanje, listanje tankih listova knjige i mnoge druge aktivnosti koje zahtevaju preciznost. Isto neka uradi sa šećerom, peskom, brašnom, mlekom, uljem, deterdžentom za sudove, voćnim sokom crvene boje…

VEŽBANJE NA PLANINI

 • deca u ulozi životinja na različite načine se pozdravljaju pri susretu, tako što klimaju glavom, mašu rukama, skakuću…
 • hodaju četvoronoške sa opruženim nogama kao «meda», oslanjajući se o potkolenice kao «kuca», skupljaju se i opružaju kao «gusenice»
 • travnata poljana je «aerodrom», deca leže na travi kao «parkirani avioni», na znak jedan po jedan avion se podiže i uzleće
 • deca su automobili koji kruže po stazi između drveća, na pumpi toče benzin, čekaju na semaforu da se upali zeleno svetlo, parkiraju se kada se umore
 • deca se međusobno guraju u sedećem položaju nogama, stojeći leđa o leđa, jedan drugog uzbrdo
 • dvoje-troje dece stoje sa raširenim nogama a ostali se provlače kao kroz tunel
 • ko će više stvari da obuče za što kraće vreme (ako je napolju naglo zahladnelo), «najdeblji pobeđuje»
 • deca sede na loptama i drže se za ruke, «plešu uz muziku» naginju se u raznim pravcima ali da ne padnu sa lopte
 • obeleži se prostor za skakanje, jedno dete skoči obema nogama unapred a drugo sa istog mesta u nazad i tako sve dok ne iskoče preko granice
 • preskakanje potoka iz mesta, iz zaleta, u paru
 • deca naprave voz držeći se za ramena, za ruke, za maice, jednom rukom iza leđa i tako putuju uzbrdo-nizbrdo, brzo po ravnom, usporavaju na ulasku u stanicu
 • dve grupe dece nadvlače konopac
 • konopac se zaveže za dva drveta na različite visne pa se deca provlače ispod ili ga preskaču
 • jedno dete juri, ostali se spašavaju ulaskom u označen prostor, penjanjem na klupu, hvatanjem za drvo

Boravak u prirodi je višestruko koristan, pored razvijanja brzine i snage, udisanje čistog vazduha poboljšaće rad organa za disanje. Duboko disanje koje prati aktivnosti na otvorenom angažuje delove pluća koji su zapostavljeni pri površnom disanju kojim dišu deca u gradu. Udahnutim vazduhom unosi se veća količina kiseonika koji je neophodan u procesu stvaranja energije. Zato su deca nakon nekoliko dana boravka na planini živahnija i bolje raspoložena a kući se vraćaju sa mnogo više energije.

Kretanje je najprirodnije stanje za dete, deca do četvrte godine ovladaju svim oblicima kretanja a onda ih na dalje usavršavaju. Najpre uspostave ritmičnost pokreta, zatim dostižu preciznost, uspostave ravnotežu da bi sa 7god pokrete izvodili harmonično. Uporedo se razvija snaga, brzina kao i spretnost i okretnost.

Dete koristi svoje telo kao «alat» za istraživanje, upoznavanje i ovladavanje učeći o sebi, drugima i okolini. Uloga odraslih je da ga ohrabre i pomognu u tome.

Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.