MARTE MEO® PRIRODNA PODRŠKA KOMUNIKACIJI

Online Edukacija za Marte Meo® terapeuta – I modul 09-10. XII 2023.

Šta je Marte Meo®?

Marte Meo® komunikacijski program prihvaćen je kao delotvoran metod za prirodno podsticanje komunikacije osoba koje imaju izrazite teškoće u ostvarivanju kvalitetnih interakcija sa drugima.

Razvijan je kao način za praktično pomaganje roditeljima autistične dece da ostvare uspešan kontakt i vremenom je prerastao u praktični program za prirodno poboljšanje komunikacije osoba svih uzrasta, od beba do starih i nemoćnih, te se postupno prihvata u stručnom usavršavanju kao komunikacijski standard u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Kad zbog bolesti ili nepovoljnih društvenih okolnosti, dete izgubi sposobnost prirodnog reagovanja na odrasle osobe i okolinu, oni koji su sa njim u interakciji moraju da razviju dodatne veštine da bi se u komunikaciji prevazišao taj nedostatak.

Naučna istraživanja su pokazala da je za napredovanje dece neophodna kvalitetna komunikacija i da je ona temelj svake kvalitetne socijalne integracije. Postupci podrške razvoju su spontani i izraz postojanja intuitivnih, od prirode datih sposobnosti za komuniciranje.

Kome je edukacija namenjena?

Edukacija je namenjena:

Polaznici određenih struka koji se bave rehabilitacijom dece koja imaju teškoće u razvoju (lekari, psiholozi, defektolozi, logopedi, radni i fizioterapeuti, personalni asistenti) i svi koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem dece (učitelji i vaspitači, specijalni pedagozi, pedagoški asistenti) prolaze stučno usavršavanje koje je posebno oblikovano za njihov rad.

Na edukaciji za terapeute uče Marte Meo® veštine koje će primenjivati u svakodnevnom radu sa decom i njihovim roditeljima, u komunikaciji “jedan na jedan”, prenošenjem informacija vezanih za posebne situacije na osnovu video snimaka.

Roditeljima se često daju saveti kako da postupaju sa svojim detetom koje je nemoguće konkretno primeniti. Kaže ime se da sa detetom treba da ostvare bolji kontakt, da dete treba da bude usmereno na njih ili na neki zadatak, da mu povećaju samopouzdanje, da vežbaju koncentraciju…. Čak i kada roditelj gleda šta stručnjak radi sa detetetom, kada kod kuće pokuša da to uradi, najčešće ne uspe u tome. Ako želimo da pomognemo roditeljima da budu uspešni, moramo im dati jasna uputstva, korak po korak, priliku da to uvežbavaju sa nama da bi naučili da rešavaju problem na nivou aktivnosti.

Polaznici će naučiti kako da postave stručnu “Marte Meo® dijagnozu” korišćenjem kratkih video snimaka slobodne igre deteta i roditelja, nestruktuirane situacije i kako roditelj uči dete nečemu, stuktuirana situacija. Nakon urađene interakcijske analize video snimka mići će da odrede “radnu tačku”.

Informacije sa snimka će pokazati koje ponašanje podržava razvoj deteta, odnosno koje veštine roditelji imaju i u kojim posebnim momentima im trebaju informacije kako bi razvili nove veštine.

Marte Meo® stručnjaci rade isključivo preko video snimaka a to danas polako postaju standard u radu sa osobama sa teškoćama u razvoju.

Stručno usavršavanje će se odvijati prema standardima Marte Meo® International.

O predavačima

Silvija Philipps Reichherzer, prof. psihologije, AMI Montessori specal educator 3-6, Marte Meo® licenced supervizor, instruktorica senzorno-integracijske pedagogije. Vodi stručna usavršavanja  Akademije za razvojnu rehabilitaciju o primjeni Montessori pedagogije u radu s djecom s teškoćama i primjeni senzorne integracije u odgojno-obrazovnim ustanovama. U suradnji s Marte Meo® International vodi stručna usavršavanja u Marte Meo® prirodnoj potpori komunikaciji. Autorka je radnih listova za razvoj grafomotorike “Igre olovkom” i knjige “Montessori priprema za život-odgoj neovisnosti i odgovornosti”.

Lidija Andrijević Gajić, prof. logoped, Marte Meo® supervizorka, Voditeljka edukacije senzorno integracijske pedagogije i Level 2 Greenspan Floortime Practitioner; u saradnji sa Akademijom za razvojnu rehabilitaciju iz Zagreba sprovodi praktične edukacije na području tretmana dece sa razvojnim teškoćama. Uz dugogodišnji rad sa porodicama dece sa komunikacijskim teškoćama, započela je put u Gestalt psihoterapiju.

Ostalo

Polaznici će po završetku stručnog usavršavanja i uspešno položenog ispita dobiti sertifikat Marte Meo® Interational za Marte Meo® terapeute.

Broj polaznika je ograničen na 7-12

Cena stručnog usavršavanja za Marte Meo® terapeute u trajanju od 100 radnih sati (7 modula + završni ispit) je 1490 € i uplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti na račun poslovne banke. Moguće je plaćanje u više rata nakon uplate kotizacije.

Za dodatne informacije o programu stručnog usavršavanja, načinima plaćanja i za prijavljivanje možete nas kontaktirati putem telefona +381642672238 Snežana Milanović ili putem elektronske pošte milanovic.fizio@gmail.com

Termini tekuće edukacije – online

Prvi modul:  09.XII – 10.XII 2023. (održan)

Drugi modul:  27. I – 28. I 2024. (održan)

Treći modul: 02. III – 03. III 2024. (održan)

Četvrti modul: 13. IV – 14. IV 2024.

Peti modul: 11. V – 12. V 2024.

Šesti modul: 22. VI – 23.VI 2024.

Sedmi modul: 20. VII – 21. VII 2024.

Ispit:  X/XI 2024.

Termini naredne edukacije – online

Prvi modul: I/II 2025.
2 – 7 modul:  2025.
Ispit:  druga polovina 2025,

2 komentara

 1. avatar
  Poslao: Adna Ademović| 30.03.2023. |Odgovori

  Poštovani,

  Zanima me satnica održavanja edukacije Marte Meo? Jeste li popunili broj prijava za ovu sada tekuću edukaciju ili su prijave još uvijek otvorene?
  Unaprijed hvala na odgovoru!

  Lijep pozdrav!
  Adna Ademović

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.