PRVE IGRAČKE ZA BEBE – MUZIČKA VRTEŠKA ZA KREVETAC

Stimulacije koje dolaze iz spoljašnje sredine, beba prima preko svojih čula (dodir, vid, ukus, miris i sluh). Vid je od svih čula najslabije razvijen kod tek rođenih beba, pa one zato teško mogu da fokusiraju predmet. Za razliku od odraslih, koji jasnije vide ono što je blizu, bebe podjednako nejasno vide bez obzira na udaljenost. Sa tri meseca će moći da se usredsrede na predmet, a tek sa dve godine da postignu oštrinu vida kao odrasli.

Bebe od prvog dana sa velikim interesovanjem da posmatraju okolinu i sve što se kreće. Muzička vrteška, postavljena iznad kreveca, u prvim mesecima će biti predmet bebinog interesovanja.

Dobro odabrana muzička vrteška je razvojna igračka koja svojim podsticajima zadovoljava potrebu za gledanjem i slušanjem, što pozitivno utiče na senzomotorni razvoj.

U prvim mesecima reakcije bebe uglavnom refleksne, sa razvojem mozga se polako diferenciraju motoričke aktivnosti, uz vizuelnu i auditivnu percepciju. Beba ubrzo počinje da diže glavu, prati svetlo i locira zvuk. Uskoro će početi da pruža ruke, pokušavajući da ih dodirne.

Jarke boje

Pošto bebe dobro uočavaju jarke boje, dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama: crvenoj, žutoj, zelenoj i plavoj. Sive tonove i pastelne boje bebe ne vide, pa zato ni ne pokazuju interesovanje kada su predmeti tako obojeni. S obzirom da im šarene stvari više privlače pažnju od jednobojnih, poželjno je da muzička vrteška i ostale igračke budu u kombinaciji osnovnih boja, jer bebe nisu u stanju da prepoznaju nijanse. Takođe je važno da šare budu što krupnije, kako bi ih dete uočilo.

Ukoliko se dogodi da beba u prvim nedeljama ne reaguje na igračke koje vise iznad kreveca, treba proverite da li su uopšte u njenom vidnom polju, možda su postavljene isuviše visoko, ili sa strane.

Nekada beba ne može da ih uoči zato što su u pastelnim bojama, ili su sve u istoj boji. Moguće je i da je svetlo sa prozora ili lustera mnogo jako, pa joj privlači pažnju, ili je u sobi mračno pa ne može da ih uoči. Bebe ne vide trodimenzionalno, i teško prate predmet u pokretu. Zato ne treba odmah skidati vrtešku sa kreveca, beba će najverovatnije ubrzo početi da reaguje na nju.

Poznato je da bebe radije gledaju predmete koji se kreću, od statičnih. Ta aktivnost im omogućava da postepeno uspostavljaju kontrolu nad glavom i očima, odnosno razvija se funkcija praćenja očima.

Nežna muzika

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida. Bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku. Blagi tonovi, koji imaju sporo rastući i padajući ritam, deluju umirujuće. Muzička vrteška će da smiri bebu i uvede je u san.

Napravite sami vrtešku za bebu

Ukoliko iz bilo kog razloga nemate ili ne želite da koristite gotovu igračku, možete sami da je napravite. Za mali šareni kišobran zakačite igračke, otvorite ga, i lagano vrtite u krug iznad bebine glave. Pritom možete da pustite neku muziku, ili da pevušite i vaša beba će sigurno početi da uživa.

Podstiče pamćenje

Dešava se i da zapamte muziku koju su tada slušale. Razvoj pamćenja počinje od prvog dana kada se beba rodi i vidi lica svojih roditelja. Pamćenje joj pomaže da predvidi šta će sledeće da se dogodi, zato je važna rutina. Svaki put kada je hranite, ona vas posmatra, a kada je sledeći put uzmete, priseća se šta nakon toga sledi.

Da bi beba zapamtila određene zvuke i aktivnosti, one treba da se redovno ponavljaju. Muzička vrteška za krevetac je igračka koja je upravo pogodna za to.

Snežana Mianović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

2 komentara

 1. avatar
  Poslao: Mila| 26.07.2023. |Odgovori

  Poštovani,

  Zanima me cena ove muzičke igračke

 2. avatar
  Poslao: Snežana Milanović| 27.07.2023. |Odgovori

  Slika igračke je ilustrcija teksta, ne bavimo se prodajom igračaka

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.