PRIPREMA BEBE ZA SEDEĆI POLOŽAJ

Ako pažljivo pogledamo položaj na leđima koji zauzima beba stara 4-5 meseci videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako zamislimo ovaj položaj zarotiran za devedeset stepeni, videćemo da beba, u stvari, sedi.

Šestomesečna beba ne može samostalno da zauzme sedeći položaj, što znači da ne treba ni da sedi.

Podizanjem nogu ispred tela, isteže slabinski deo kičme i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub na ovom uzrastu još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Kada biste stavili bebu da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže bi došlo do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba – smanjenjem međupršljenskih prostora. Štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti, u dečijem uzrastu došlo bi do deformiteta kičmenog stuba, a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bebi treba dozvoliti da neometano, podizanjem nogu – jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub.

U osmom mesecu, beba se često okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.

Tek krajem devetog meseca, iz ležećeg položaja na leđima – beba može da se uspravi u bočni sedeći položaj, sa osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj.

Iz kosog sedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i da puzi, oslanjajući se na otvorene šake.

Sa deset meseci, većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg položaja dođe u stabilan sedeći položaj. To znači da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći. Ako ste joj dozvolili da se sama uspravi i sedne, sedeće sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi.

Prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići, to beba radi na stomaku, trbušni, koji se uvežbavaju na leđima, niti bočni, koje jača kada je na boku.

Ako bebu koja ne može sama da sedi poduprete jastucima i date joj igračke, ona neće moći da se njima igra. Jer, i najmanji pokret je izvodi iz ravnoteže, koju mora da povrati, za šta su joj potrebne ruke.

Uticaj preranog postavljanja bebe u sedeći položaj na razvoj govora

Razvoj govora bi takođe bio ugrožen, jer je on u direktnoj vezi sa funkcijom šake. Odnosno, zavisi od fine motorike, koja započinje sa razvojem krajem osmog meseca, u ležećem položaju – hvatom na gore i uzimanjem sitnih predmeta. Pasivno sedenje predstavlja veliki rizik za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se njihovi problemi pojačavaju u vertikalnom položaju, tako da treba dobro proceniti kolika je dobrobit a kolika šteta ako dete pasivno sedi.

Ljuljaške i ležaljke nisu korisne

Ležaljke, ljuljaške i slična pomagala – kosim položajem dovode dete u sedeći položaj. Anatomski oblik onemogućava prenošenje težine prema glavi, pa dolazi do opterećenja kičmenog stuba, što može da ima negativne posledice. U ljuljaškama su noge opružene, što je posebno štetno u prvim mesecima života.

Snežana Milanovič, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

2 komentara

 1. avatar
  Poslao: Katarina| 30.08.2023. |Odgovori

  Postovani, mozete li mi reci kako onda hraniti bebu kad pocne sa nemlecnom ishranom?
  Kako joj uopste omoguciti sama da jede ako ne sedi u hranilici? Pitam za bebu koja je napunila 8. meseci i do sad je hranjena uglavnom u autosedistu ili drzana u rukama.
  Planirala sam uskoro da je stavim u ikea hranilicu, ali nakon gore procitanog, nisam sigurna.

  Hvala unapred.
  S postovanjem,
  Katarina

  • avatar
   Poslao: Snežana Milanović| 31.08.2023. |Odgovori

   Ako je to hranilica a mislim da jeste, koja ima naslon pod 90 stepeni ona nije pogodna za bebe koje ne dolaze samostalno do sedećeg položaja i ne mogu da održe položaj pravilno. Da bi dete uspešno jelo, otvaralo usta, žvakalo i gutalo hranu moda da ima dobar oslonac, sada je to naslon pod uglom (60stepeni) kao sto je u vasim rukama, auto sedištu ili kolicima. Dok vaše dete ne počne samostalno da dolazi do sedećeg položaja i sedi sa pravim leđima, možete da koristite auto sedište ili kolica jer je to bolje nego da bude u vašim rukama jer tako hrana dolazi sa strane a trebalo bi pravo da može da vidi kašičicu sa hranom. Druga mogućnost je da kupite hranilicu na kojoj naslon može da se podešava.

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.