OGLEDALO – važna igračka za bebe i malu decu

Igra sa ogledalom ima značajnu ulogu u pravilnom razvoju deteta. Za bebu uzrasta 12 do 18 meseci, ogledalo je neophodna igračka, koja omogućava shvatanje telesne šeme, odnosno viđenje sopstvenog tela u prostoru. Iako tada još uvek ne prepoznaje sebe, ubrzo će početi da se igra sa „svojim likom u ogledalu“. 

Prve bebine reakcije na ogledalo su uglavnom, čuđenje, strah i radoznalost, pa je zato dobro da pored bebe bude majka, otac, ili neka druga poznata odrasla osoba, kako bi ih videla u ogledalu.

Osmeh na njihovim licima u ogledalu će smiriti dete, i ono će nakon plača takođe početi da se smeši. Neka deca odmah dobro reaguju, dodiruju lik u ogledalu, pokušavaju da ga „izvuku ili sklone“ sa ogledala, ljube ga… što nikako ne znači da je dete narcisoidno, kako većina roditelja pomisli. Ovo je samo jedna od faza odrastanja kroz koju dete prolazi, i treba mu omogućiti da to uradi na pravi način.

Najbolje je da ogledalo bude pričvršćeno za zid, da ne može da padne, i dovoljno veliko da dete može da vidi sebe u celini, i bar lice majke pored sebe. Kako u ovom uzrastu deca puze, ogledalo treba da bude postavljeno nisko, da bi dete moglo da ga koristi kada poželi. U slučaju da nema mogućnosti za to, treba mu dati plastično ogledalo veličine 30x40cm u kome će moći da vidi svoj lik.

Ogledalo i igra pred njim će biti dobra motivacija da se dete iz četvoronožnog položaja uspravlja bez hvatanja za nešto, kako to inače radi. Takođe će ovde napraviti i prve korake u stranu, bez pridržavanja, što je od velike važnosti za razvoj pravilne šeme hoda. Posmatrajući sebe u ogledalu, dete polako shvata da je odvojeno od majke, što je put ka njegovoj samostalnosti.

Kada će prepoznati sebe, zavisi od zrelosti deteta. Ovo je dug proces i odvija se u periodu između 1 i 2 rođendana. Do tada većina dece ima svest da je to njihov odraz u ogledalu, a ne neki stranac.

Deca se rado igraju pred ogledalom, prave grimase, pokazuju zube, ljute se, smeju, oponašaju razne životinje i slično. Ako dete ima 3 godine a ne prepoznaje sebe, niti reaguje na lik u ogledalu, svaki put panično plače i beži, obavezno treba konsultovati nekog lekara ili psihologa.

Snežana Milanović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.