Razvoj kretanja u položaju na stomaku od 0 do 12 meseci

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje, u njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja, postepeno uspostavlja ravnotežu. U početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja. Kasnije, kada zauzme četvoronožni položaj, ostaje stabilno i sprema se da krene u napred.

Novorođenče postavljeno na stomak se oslanja na obraz, grudi i ruke savijene pored tela, sa stisnutim pesnicama. Karlica je visoko odignuta, zbog jako savijenih nogu, koje su raširene u stranu, dok su stopala podignuta u vis. Da bi oslobodilo disajne puteve, novorođenče okreće glavu na jednu i drugu stranu.

1 mes

Krajem prvog meseca, beba na kratko odiže glavu i okreće je na obe strane. Kako su u ovom periodu prisutni nevoljni pokreti, dok naizmenično pokreće noge, savijajući i opružajući ih, ostavlja utisak kao da puzi.

2 mes

Sa dva meseca, počinje interesovanje za okolinu. Beba u položaju na stomaku češće podiže glavu, zadržavajući je u središnjem položaju, sa osloncem na podlaktice. Noge nisu više jako savijene, pa je karlica spuštena dole.

Okretanje glave bi trebalo da bude podjednako na obe strane. Ako beba to radi uglavnom na jednu stranu, svakako se treba obratiti lekaru, kako bi on proverio šta je uzrok tome.

3 mes

Kada napuni tri meseca, beba uspostavlja po prvi put ravnotežu, tako da može slobodno da okreće glavu dok se oslanja na podlaktice i karlicu, igrajući se stopalima u vazduhu. Da bi imala dobar oslonac, laktovi moraju da budu ispred ramena, što nije slučaj ako težište nije pomereno sa grudi prema pupku, pa je potrebna mala pomoć roditelja.

Dovoljno je da stavite ruku ispod bebinih grudi, ili mali valjak od sunđera. Možete i da napravite rolnu od frotira, koju ćete da postavite bebi ispod grudi i pazuha, ili joj samo pomerite ruke ispred tela kako bi mogla da se održi u tom položaju.

Da bi se beba uspravljala i okretala glavu, motivišite je igračkom koju pomerate gore-dole i levo-desno, ali ne prebrzo, kako beba ne bi izgubila interesovanje jer ne može da je prati. Ukoliko beba plače svaki put kada je stavite na stomak, ili ako se sama odmah okrene na leđa, obavezno se zbog toga obratite lekaru.

4 mes

Krajem četvrtog meseca, beba je dovoljno stabilna na stomaku da može da se igra u ovom položaju. Prvo joj dajte igračku koju može da uzme minimalnim odvajanjem ruke od podloge, najpogodniju su tanki prstenovi. Nakon nekog vremena, dajte joj nešto malo deblji prsten, da bi odvajanje ruke od podloge bilo veće. I tako postepeno, do visine zbog koje mora da se osloni samo na jednu podlakticu, pomerajući oslonac na stranu, uz održavanje ravnoteže.

Da bi ovo moglo da se uvežba, neophodna je čvrsta ravna površina, na strunjači ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi (podloga za vežbanje), najbolje na podu, jer je tu najbezbednije. Ovladavanje ravnotežom je izuzetno važan momenat u razvoju deteta. Zato je neophodno da mu se omoguće uslovi kako bi to ostvarilo.

Ako beba još uvek povlači laktove prema nazad, ili ne okreće glavu kada je motivišete nekom igračkom ili vašim kretanjem, recite to svom lekaru na narednoj kontroli.

5 mes

Sa pet meseci, beba se sve duže igra na stomaku, oslanjajući se o karlicu i šake, opruženih laktova. Opruženim rukama doseže do igračaka koje nisu na dohvat ruke, a kada ne uspe, «zapliva» (ruke i noge su istovremeno na kratko u vazduhu).

6 mes

U šestom mesecu, sve više se podiže oslanjanjem o otvorene šake, sada je grudni koš potpuno odvojen od podloge. Težina je na karlici, dok su noge savijene i podignute u vazduh. Beba je spremna da zauzme četvoronožni položaj iz koga će krenuti u puzanje.

Ako u položaju na stomaku laktovi nisu opruženi i ne oslanja se o otvorene šake to treba reći lekaru.

7 mes

Krajem sedmog meseca, ruke su dovoljno jake, pa se beba pomera prema nazad, u nameri da ide napred. Ako joj damo igračku sa strane i gore, dohvatiće je, oslanjajući se na drugu ruku i bok. Iz ovog polažaja će početi da se okreće sa stomaka na leđa.

Bebe koje su ranije počele da se vraćaju sa leđa na stomak to rade jer nisu dovoljno stabilne na stomaku tako da gube ravnotežu kada podignu jednu ruku i tako se prevrnu na leđa.

8 mes

U osmom mesecu, beba podiže karlicu u vazduh i oslanja se na kolena, ali još uvek nije u stanju da se kreće napred, jer nije naučila da prebacuje težinu na stranu. Da bi to savladala, stimulišemo je stavljanjem igračke sa strane, navodeći je da se kreće u krug, sa osloncem na stomak, što liči na okretanje kazaljki na satu. Na ovaj način se povećava njeno polje igre i priprema za puzanje. Treba je stimulisati da se okreće na obe strane, pri čemu kičma treba ravnomerno da se savija.

Kada to radi isključivo na jednu stranu verovatno ima asimetriju trupa što treba saopšiti lekaru.

9 mes

Sa devet meseci, većina beba počinje da baulja (kao vojnik), krećući se prema napred i u stranu. Ovo je jedna od prelaznih faza koja vodi bebu ka pravilnom puzanju.

Nekim bebama je potrebna dodatna pomoć u savladavanju pravilnog četvoronožnog položaja.

Ukoliko beba ne pokušava da se kreće u napred, stalno se vraća na leđa i u tom položaju se igra svakako se treba o tome konsultovati sa lekarom.

10 mes

Sa deset meseci, beba zauzima četvoronožni položaj i klacka se napred -nazad, uvežbavajući ravnotežu. Sada je spremna da propuzi i da se kreće prema napred. U početku je kretanje nekoordinisano, iako ravnomerno opterećuje ruke i noge.

Ako je dovoljno stabilna kroz neko vreme moći će da se kreće kao meda – sa osloncem na otvorene šake i stopala, sa opruženim kolenima. 

Ako beba i dalje ne puzi i ne pokušava da se uspravi obavezno se treba obratiti lekaru.

11 mes

Krajem jedanaestog meseca, puzanje je koordinirano, kretanje ruku i nogu je unakrsno, i beba počinje polako da se uspravlja.

Da bi ovo postigla, mora da ima dovoljno slobodnog prostora (na krevetu i u ogradici ne može da nauči da puzi), neophodno je da boravi na podu.

12 mes

Sa navršenih godinu dana, beba brzo i spretno puzi, menja pravac kretanja, savladava prepreke. Dok puzi, gornji deo stopala i potkolenice dodiruju pod. Ukoliko je oslonac samo na kolenima, obavezno se obratite lekaru.

Odustajanje od toga da beba provodi vreme u ležećem položaju na stomaku, obično je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života, koja ometa njegov normalan razvoj kretanja.

Bebe koje su lišene boravaka na stomaku, u budnom stanju imaju poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju. Istovremeno su uskraćene za upoznavanje prostora u kome borave i sticanje brojnih iskustava.

Bebe koje puze su samostalne, jer u svakom trenutku mogu da odu gde žele i uzmu igračku koja ih u tom trenutku zanima, što ih čini srećnim i zadovoljnim.

Snežana Milanović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.