Kalendar igračaka od rođenja do 2 godine

Samo dete nepogrešivo bira one igračke koje odgovaraju njegovim razvojnim potrebama. Od rođenja do druge godine igračke prvenstveno služe za podsticanje detetovog psihomotornog razvoja.

0 – 1 mes

Prva igračka kojom će se beba igrati jesu njeni roditelji. Sve bebe od prvog trenutka posle rođenja privlači ljudski lik. Naročito reaguju na poznato lice, posebno na lik svoje majke.

U prvih mesec dana bebu ne treba opterećivati igračkama.

1 – 2 mes

U ovom uzrastu na krevetac možete da postavite muzičku vrtešku jarkih boja. Poznato je da bebe radije gledaju predmete u pokretu nego one statične. Ona se stavlja na sredinu duže stranice kreveca, tako da igračke koje vise budu u visini bebinog stomaka, da može da ih prati dok se okreću.

Ako je postavljena bliže glavi beba bi mogla da počne da zabacuje glavu pokušavajući da ih bolje vidi.

2 – 3 mes

Beba će sada rado pogledom i okretanjem glave pratiti zvečku koju roditelj polako pomera sa jedne na drugu stranu i hvataće rukama ispred tela mekanu loptu koju stavljamo na bebine grudi.

Prva bebina zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika pet centimetara, treba da ima dršku dugu oko 10 centimetara i da bude crvene boje, da bi beba mogla da je fiksira pogledom i prati.

Prva lopta treba da je mekana, prečnika oko 10 centimetara, crno-bela ili u kombinaciji boja spektra (crvena, žuta, plava, zelena), jer bebe u prvim mesecima uočavaju kontrast, a ne boju.  

Neke bebe zbog taktilne preosetljivosti izbegavaju dodirivanje mekanih igračaka, ili ih čvrsto stišću rukama. Tada dajemo čvrstu loptu (plastičnu) da bi omogućili otvaranje šaka što je glavni zadatak na ovom uzrastu.

4 – 5 mes

Obruč, kocke i ogledalo su igračke kojima će se beba u ovom uzrastu najradije igrati. Nakon refleksnog hvata koji je bilo prisutan od rođenja, javlja se prvi voljni hvat. Dajemo bebi obruč sa strane da može da ga uzme, donese ispred tela, prihvati drugom rukom i stavi u usta. Nakon nekog vremena će pustiti rukom kojom je uzela i obruč će ostati u drugoj ruci. Sada beba može da prebacuje predmet iz jedne u drugu ruku.

Kocke omogućavaju bebinoj šaci da se prilagođava obliku predmeta koji drži, zato moraju da budu čvrste plastične, najbolje da budu one koje se slažu jedna u drugu u osnovnim bojama (crvena, plava, žuta, zelena).

Bebe vole da posmatraju svoj lik u ogledalu, ali i da ga dodiruju, i zato treba da bude od plastike.

Sa puna četiri meseca beba počinje da opruža ruke u vis dok leži na leđima tako da treba skloniti vrtešku sa kreveca jer ona nje predviđena za hvatanje i povlačenje. Zato se bebi sada nudi Baby gym (beby gimnastika).

6 – 7 mes

Beba se i dalje igra obručem i kockama.Obruč sada treba da bude sa različitim teksturama i delovima koje može prstima da ispituje. Šaka se sve bolje prilagođava, zato bebi treba nuditi kocke različite veličine.

Šuškave knjige će dugo zaokupiti bebinu pažnju. Ona sada postaje svesna da sama proizvodi zvuk i okreće se u smeru njegovog izvora. Knjiga čije su stranice ispunjene šuškavim materijalom dugo će je zabavljati.

8 – 9 mes

Kako beba počinje da se pomera i menja položaj, tako je sve više interesuju igračke koje se kreću – autići, gumene loptice, veće lopte, igračke na povlačenje i sl.

Sve igračke iz ranijih razvojnih perioda i dalje koristi ali sada u drugim položajima, u četvoronožnom, kosom i pravom sedećem, visoko klečećem položaju i počinje da se igra na drugačiji način istražujući prostor i predmete do kojih može sama da dođe, U interakciji sa okruženje shvata uzrok i posledicu.

12 – 24 mes

U ovom periodu vaša beba će biti spremna za „ozbiljnije“ igračke. Razvoj funkcija šake omogućava hvatanje pločica raznih oblika i boja, okretanje, guranje i pritiskanje dugmića, pa možete da joj date veće kocke za slaganje, veliki auto „za prevoz“, kutije, knjige, kutije sa oblicima koji se ubacuju. Postavlja kocke jednu na drugu uvis ili jednu pored druge u niz, manje predmete stavlja u auto i vozi. Posebno će uživati da stavlja igračke u kutiju, vadi ih, prosipa, stavlja kutiju na glavu, ulazi u kutiju. Na taj način uči o odnosima u prostoru, šta je manje a šta veće, i kako s jednog mesta može da prenese stvari na drugo.

Da bi igračke pomogle detetu da se razvija neophodno je da odgovaraju njegovim razvojnim potrebama. Dete u svakom trenutku koristi najviše tri igračke, jednu koja zadovoljava njegove trenutne potrebe i sa anjom se najduže igra, jednu koja je naredni stepen i koju uzima povremeno, na kratko i ostavlja, ona će uskoro postati glavna i jednu iz prethodnog razvojnog perioda kojoj se vraća kada se umori ili kada mu je potrebna uteha.

Periodično, na 4-6 nedelja treba menjati igračke, tada se od 5 zadrže 2-3 sa kojima dete se najviše igra, ostale se privremeno sklone, a umesto njih uvedu 2-3 nove.

Nove igračke nisu uvek nepoznate, detetu treba nuditi igračke sa kojima se već igralo, ali kako je u međuvremenu dete sazrelo, sada može sa istim igračkama da se igra na potpuno drugi način.

Snežana Mianović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.