BEBINE PRVE IGRAČKE 0 do 12 meseci

Koja količina igračaka je optimalna za bebu u prvim mesecima? Ako je igračaka premalo, beba neće imati adekvatnu stimulaciju, što će se vremenom odraziti na njen celokupan razvoj. Veći deo vremena će provoditi u spavanju i postaće nezainteresovana za okruženje. Ovakve situacije su danas prava retkost, mnogo češće se događa da je dete zatrpano igračkama što najčešće dovodi do senzornog preopterećenja pa je beba često nervozna, kenjkava ili plačljiva.

U najranijem uzrastu, bebe pre svega gledaju, zatim pružaju ruke u pravcu igračaka i dodiruju ih, da bi tek od četvrtog meseca počele da ih drže  i stavljaju ih u usta.

0-4 meseca

Novorođenim bebama je najinteresantnije da gledaju ljudska lica, pre svega lica svojih roditelja. U prvom mesecu bebu ne treba opterećivati pa joj ne treba ni nuditi previše igračaka

Zvečka

Kada vidimo da se dobro adaptirala i da pokazuje interesovanje za nešto više od maminog i tatinog lica, treba joj ponuditi zvečku. Prva bebina zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika pet centimetara, crvene boje, da bi mogla da je fiksira i prati. Može da bude i crveno-žuta, plavo-žuta ili crno-bela, jer su to kontrasti koje može lako da uoči.  Oblik je takođe važan jer deca na ranom uzrastu mogu da uopče predmet u celini u odnosu na pozadinu samo ako je okruglog oblika.

Lopta

Sa dva meseca beba može da spoji dlanove. Da biste je podstakli da napravi pokret rukama ka sredini, stavite joj na grudi šarenu mekanu loptu. U ovom uzrastu, šake još uvek nisu stalno otvorene, pa će mekani materijal od koga je napravljena lopta da deluje opuštajuće.

Kod nekih beba mekani materijali izazivaju suprotan efekat, taktilno preosetljive bebe zbog jakog nadražaja čvrsto stiskaju mekanu loptu i na taj način se pojačava refleks hvatanja pa se za njih preporučuju čvrste lopte, gumene ili plastične.

Cilj nam je da sa puna tri meseca beba drži šake otvorene pa se ih tog razloga ne daju lopte u obliku mreže niti bilo koje igračke koje dovode do stiskanja šake u pesnicu.

Muzička vrteška

Muzička vrteška postavljena iznad kreveca će u prvim mesecima biti predmet bebinog interesovanja. Dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama, crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj kako bi beba mogla da ih uoči.

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida, bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku i da zapamte muziku koju su tada slušale. Blagi tonovi koji imaju sporo rastući i padajući ritam deluju umirujuće. Muzička vrteška će smiriti bebu i uvesti je u san.

Kada je budna prati svetlo i locira zvuk. Važno da je postavljena u pravcu stomaka, kako bi beba mogla da je posmatra bez zabacivanja glave u nazad.

Vrteška se postavlja na dužu stranicu kreveca kada beba napuni mesec dana i koristi se sve dok dete ne počne da se uspravlja  kada može da je dohvati i povredi se jer je ova igračka namenjana isključivo za posmatranje.

4-6 meseci

Prsten

Sa puna četiri meseca se javlja prvi voljni hvat kada za razliku od lopte koju postavljamo bebi na grudi da bi mogla da dovodi ruke u središnju liniju, zvečku u obliku prstena dajemo sa strane u šaku. Najbolje da na prstenu nema nikakvih dodataka kako ne bi ometali pravilno hvatanje jer od toga kako sada beba drži prsten zavisiće na dalje razvoj hvata koji određuje kako će dete jednog dana držati olovku. Pravilan kružni oblik zvečke omogućava prebacivanje iz jedne u drugu ruku.

Baby gym – Babi gimnastika

Sa napršena četiri meseca beba počinje da opruža ruke u vis dok leži na leđima. To je trenutak kada treba skinuti vrtešku sa kreveca jer ona nije namenjena za hvatanje i povlačenje (može da se slomi plastični nosač ili da se vrpca na kojoj vise igračke obmota oko bebine ruke ili vrata). Sada bebi treba ponuditi Baby gym ili Bab gimnastiku da dok leži ispod nje pruža tuke u vis i dohvata zakačene igračke i na taj način se obezbedi da vežba opružanje ruku, odvajanje ramena od podloge i ispravljanje laktova.

Kocka

Uspostavljanjem koordinacije oko-šaka i razvojem funkcija ruku, krajem petog meseca, beba će prstima i ispruženim palcem da uhvati pruženu kocku. Ovo je ciljano hvatanje, i zato ponuđena igračka treba da bude odgovarajuće veličine, kocka mora da bude tvrda i šuplja, na ovom uzrastu najbolje plastična. Premeštanjem kocke iz ruke u ruku, na sredini ispred tela, beba uvežbava držanje i otpuštanje. Ovo je jedan od ključnih momenata u razvoju deteta, kada po prvi put kocku koju drži u jednoj ruci, može da preda drugoj. Da bi se ovaj proces odvijao nesmetano, potrebna je stimulacija odgovarajućom igračkom jer, u suprotnom, beba neće moći da ovlada ovom veštinom na pravi način.

6-8 meseci

Šuškava knjiga/tkanina, papir

Beba sada registruje zvuk iznad ili niže od glave, pa se rado igra materijalima koji šuškaju, to može da bude šuškava knjiga, neka igračka koja u sebi ima deo koji šuška, papir ili nešto slično. Prsti počinju da funkcionišu odvojeno tako da beba može sama da pokretima prstiju proizvede zvuk.

Šake su sve spretnije pri hvatanju, tako da kada damo dve kocke, po jednu u svaku ruku, beba će ih držati i neće ih ispustiti, a krajem osmog meseca će početi da udara jednom o drugu.

Ogledalo

Prve bebine reakcije na ogledalo su, uglavnom, čuđenje, strah i radoznalost, pa je zato dobro da pored bebe bude majka, otac, ili neka druga poznata odrasla osoba, kako bi ih videla u ogledalu.

Osmeh na njihovim licima u ogledalu će smiriti dete, i ono će nakon plača takođe početi da se smeši.

Beba rado gleda svoj lik u ogledalu i tapka po njemu,postoje ogledala od plastike koja su bezbedna za bebe.

Neka deca odmah dobro reaguju, dodiruju lik u ogledalu, pokušavaju da ga „izvuku ili sklone“ sa ogledala, ljube ga, nekima treba više vremena da se naviknu.

8-10 meseci

Lopte – velika lopta na naduvavanje, male gumene lopte

Dete pogledom prati oble predmete koji se kreću u neposrednoj blizini, zato je dobro da ima više lopti različitih veličina. Velika lopta služi za uvežbavanje bočnog naginjanja, da bi sedeći položaj bio što stabilniji.

Voljno otvaranje šake krajem devetog meseca omogućava bacanje predmeta. Za ovo su najpogodnije gumene loptice, jer dete mora da potpuno otvori šaku kako bi moglo da baci lopticu, a onda će posmatrati kako se kotrlja i tako spoznati prostornu dubinu.

10-12 meseci

Igračke raznih oblika, tekstura, težine

Sa deset meseci, hvat obema rukama je stabilizovan i dete može da uzme u ruke veću igračku. Čim nauči „taši-taši“, može da drži laganu loptu i da je izbaci iz ruku. Sada često drži dva predmeta i udara jedan o drugi u središnjoj liniji tela, za šta su pogodne drvene igračke.

Snežana Mianović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.