Pravilno podsticanje razvoja – VEŽBE PENJANJA I SILAŽENJA

Dok otkriva novi prostor, beba je sve spretnija i sve više uživa u svojim aktivnostima. Motoričke veštine kojima je ovladalo u prvoj godini uz rastuću radoznalost, u drugoj i trećoj godini postaju složenije.

Da bi stekla predstavu o razdaljini i pravcima, deca moraju sama da se  kreću. Sa 13 meseci mogu da se sagnu, uzmu igračku  i usprave. Sada stoje i sve sigurnije hodaju bez držanja. Nakon nesigurnih, kratkih i koraka na širokoj osnovi, uz veliko angažovanje ruku da bi održali ravnotežu, postepeno uspostavljaju bolju kontrolu pokreta i počinju da koračaju spretnije.

Deca se kreću na razne načine, puze i hodaju pridržavajući se za predmete koji su u njihovoj visini, hodaju tako što guraju kolica, stolicu ili neki predmet ispred sebe, ili se penju i hodaju samostalno. Tako jačaju mišiće i zglobove, razvijaju ravnotežu, usavršavaju koordinaciju pokreta…

Hodanje treba da bude po različitim površinama – glatkim i ravnim, mekanim, neravnim, travi, šljunku i pesku, sa preprekama, na ograničenoj površini…

Važan element kretanja je i penjanje, koje služi da bi se savladala prepreka i stiglo do željenog predmeta, kao i da bi se došlo na visinu odakle može da se posmatra šta odrasli rade. Zato će dete sa 14-15 meseci da se popne na stolicu i da nešto dohvati. Ovo je veoma važno za njegov razvoj, pa mu to nikako ne treba braniti (čak i ako postoji opasnost da padne i povredi se).

Dete će penjanje i silaženje lako da nauči ako po podu poređate jastuke različitih veličina (ili nešto slično) – i pokažete mu kako se to radi.

Penjanje na mali tobogan i spuštanje sa njega takođe razvija motoričke veštine. Na pod treba postaviti jedan jastuk dok dete ne nauči da se dočeka na noge pri spuštanju. Kroz penjanje, spuštanje i skakanje – mališan će da uvežba ravnotežu i pojača samopouzdanje tako da će se bez problema penjati na tobogan u parku i spuštati bez pomoći odraslog.

Uloga roditelja u ranoj stimulaciji deteta je da prepoznaju njegove razvojne potrebe i ponude mu adekvatne uslove u kojima će moći da se dalje razvija.

Kako dete uči kroz igru, na odraslima je da igru shvate ozbiljno i pomognu detetu da, igrajući se – postane svesno svojih mogućnosti i oseti zadovoljstvo.

Snežana Milanović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.