Bebine prve igračke – ZVEČKA

Prva bebina igračka od davnina pa do današnjih dana je zvečka. Nekada je ona  podrazumevala kuglu koja zveči kada se protrese. Danas ih možemo naći u različitim oblicima, sa jakim svetlosnim i zvučnim efektima, što je za novorođenu bebu zbunjujuće a ne retko i zastrašujuće.

Kako odabrati zvečku za bebu?

1 – 3 mes

Prva zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika 5 cm, na dršci od 10 do 13cm, crvene boje kako bi beba mogla da je fiksira i prati. Takođe, možete izabrati i crveno-žutu, crno-belu, plavo-žutu, jer su to kontrasti koje dete može lako da uoči. Okrugli oblik omogućava da vidi predmet u celini u odnosu na pozadinu.

Zvuk treba da bude jasan kako bi se izdvojio u odnosu na naš glas i ostale zvuke koji dolaze iz okoline.

Uloga zvečke u prvim mesecima je podsticajna, izaziva određeno ponašanje (praćenje pogledom). Kroz igru sa bebom praćenjem vidnih i zvučnih stimulansa stimulišemo doživljavanje vlastitog tela.

4 – 5 mes

Druga zvečka koju beba treba da ima je složenija, u obliku obruča je, šarena, živih boja (pastelne boje su manje podsticajne). Krajem četvrtog meseca, za razliku od dotadašnjeg refleksnog hvatanja, počinje da se razvija voljni hvat rukom. Ovo je izuzetno važno jer od načina kako sada drži obruč zavisi kako će dete kasnije držati kašiku, olovku i kako će se razviti svi drugi hvatovi rukom.

Ako ponudimo bebi sa strane zvečku u obliku kruga ona će pružiti ruku do nje, uhvatiće je i prineti ustima. Sa ovim činom beba počinje svesno da hvata predmete.

5 – 6 mes

Sada se mogu dati složenije zvečke jer se funkcija hvatanja u petom mesecu „proširuje“ na opipavanje, te bi bebi trebalo ponuditi različite mekane materijale koje će ona dodirivati rukama.

Sa sve većim interesovanjem beba posmatra i premešta zvečku iz ruke u ruku razvijajući tako koordinaciju oko-ruka. Stavljanjem obruča u usta uspostavlja se koordinacija oko-ruka-usta.

6 – 9 – 11 mes

Nakon šest meseci bebi nudimo kocku i gumene igračke, ali i dalje dajemo zvečke koje ona koristi sve do 10-11 meseci. Osim što ima značajnu ulogu u podsticaju određenog ponašanja i percepcije, a kasnije i u razvoju hvata i manipulacije, zvečka pomaže emotivnom razvoju bebe.

Dete će posezati za njom kad god se oseti nesigurno – u situacijama kada treba da pređe u narednu razvojnu fazu ili u peridima regresije igraće se zvečkama jer mu to dobro poznato iskustvo daje osećaj sigurnosti.

Snežana Milanović, dipl fizioterapeut

SI Baby terapeut, Marte Meo terapeut

Napiši komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.